maanantai 6. tammikuuta 2014

Kuinka hankkiutua eroon turhasta - 5 'helppoa' askelta

Netti on täynnänsä hyviä vinkkejä siihen, miten turhasta tavarasta pääsee eroon. Itseasiassa näitä selaillessa tulee ihmetelleeksi sitä, miksi niin usea kärsii liian tavaran kertymisestä nurkkiin - niin helppoa se on (sarkastiseen äänensävyyn)! Ystäväni linkkasi minulle hyvän muistilistan, jonka haluan jakaa teillekin.

1. Eliminoi kaksoiskappaleet

Itse omistan ainakin muunmuassa 3 kuorimaveistä, 7 juoksuhousut ja liudan eriparikahvikuppeja. Ja tässä kohtaa kenenkään on turha huudella niistä mustista mekoista. Ne ovat kaikki erilaisia. Turhista kaksoiskappaleista luopuminen on verrattain helppo tapa vähentää tavaran määrää ja toisaalta käyttökelpoiset esineet saattavat tulla tarpeeseen jollekin muulle.

2. Hankkiudu eroon 'vanhasta romusta'

Itselläni on edelleen isoäitini kellarissa, äitini luona, kesämökillä ja omalla vintillä useita muuttolaatikoita, joita ei ole avattu vuosiin. Jos ne tuhoutuisivat nyt tulipalossa tuskin jäisin kaipaamaan niitä kovin pitkäksi aikaa. Kannattaa siis siivota kaappien kätköissä ja laatikoiden pohjalla lojuvat muinaismuistot - jos et muista omistavasi jotain, tuskin tarvitset sitä lähitulevaisuudessa tai vähän myöhemminkään.

3. Tee tilaa!

Tämä neuvo sopii ehkä paremmin niille, joilla on taipumus täyttää jokainen tyhjä pinta ja tila jollain koriste-esineellä tai kuvalla. Itsellänikin tosin erityisesti keittiöön tuntuu kertyvän esille jos mitäkin superfood-purnukkaa ja taidelasia, millä on kaikella tarkoituksensa. Hyvänä pelastuksena tähän onkin pitää kerrallaan esillä vaan rakkaimmat esineet tai valokuvat, ikäänkuin kiertävänä näyttelynä. Itse olen soveltanut tätä omassa kodissani jo jonkun aikaa ja ikkunalaudat pysyvät huomattavasti siistimpänä, vaikka sinänsä tämä ei suoraan tavaran määrää vähennäkään.

4. Piilota se 'toistaiseksi'

Monesti tavarasta luopuminen ei ole hankalaa arjen funktionaalisella tasolla. Maitovispilän, tohottimen, tai martinilasien puute tuskin hankaloittaa elämäämme tai edes tekee siitä merkittävästi epämiellyttävämpää. Useilla meillä on kuitenkin jonkinlainen suhde näihinkin tavaraoihin - ehkä niiden omistaminen tuo turvallisuuden tunnetta, uskomme vielä tarvitsevamme näitä 'vielä joskus' tai niiden omistaminen kertoo jotain meistä itsestämme. Kertaheitolla näistä luopuminen voi tuntua siten haastavalta, mutta tavaran piilottaminen vintille auttaa meitä etääntymään siitä henkisesti ja myöhemmin näistäkin voi luopua seuraamalla kohtaa 2.

5. Opettele sanomaan 'Minulla on jo kaikkea'

Kuulostaa helpolta, mutta ei välttämättä ole sitä. Vaikka meillä 'on jo kaikkea', se tuppaa unohtumaan helposti. Itse ainakin koen omaavani jo melko täydellisen vaatekaapin ja minulla löytyy kenkäpari tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tästä huolimatta en voi välttyä impulssilta, että 'tämä silkkipaita täydentäisi työpuvustoni' tai 'nämä kengät viimeistelisivät asun kuin asun'. Epäilemättä näin olisikin, mutta vaikka vaatekaappi ei koskaan tule täydelliseksi ostamalla lisää vaan ennemmin sillä, että lakkaamme olemasta tyytymättömiä.

Melko itsestäänselviä niksejä, mutta silti toimivia. Tästä huolimatta uskoisin, että haastavinta tavaran vähentämisessä ei niinkään ole itse tavarasta luopuminen vaan kaikki luopumiseen ja omistamiseen liittyvät tunteet ja niiden käsittely.

Olisi kiinnostavaa myös kuulla muiden niksejä tavarasta luopumiseen - miten olette saaneet vähennettyä tavaran määrää? Minkälaisia tunteita tämä on teissä herättänyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti