torstai 20. helmikuuta 2014

Päivä 50: Kotiinpaluusta, rutiineista ja kahvinjuonnista

Tarina Ostin tämän hupparin työskennellessäni amerikkalaistyylisiä vaatteita myyvälle ruotsalaisbrändille. Kun riittävän pitkään viettää aikaa tietyntyyppisen tyylin saartamana, tulee helposti itsekin muokanneeksi omaa tyyliään samaan suuntaan.

Syy luopua Tätäkään vaatekappaletta en ole käyttänyt vuosiin eikä velour taida olla ominta tyyliänikään. Uskon, että tämä tekee jonkun muun huomattavasti onnellisemmaksi.


Päivän oivallus Viikon matkan jälkeen oli ihanaa palata omaan kotiin ja omaan rutiiniin. Vaikka matkalla onkin aina ihanaa, niin jollain tapaa tietyn rakenteen puuttuminen elämästä tekee siitä pidemmän päälle aika raskasta. Opittujen rutiinien noudattaminen tapahtuu arjessa tiedostamatta ja näinollen vapauttaa ajatusenergiaa muihin asioihin.

Rutiini on tietty, opittu tapa toimia tai ajatella. Sen suorittaminen on yleensä melko tiedostamatonta eikä henkilö edes tiedosta, saatika sitten kyseenalaistaisi tätä käyttäytymistään. Rutiinit voivat olla meille hyödyllisiä tai vahingollisia - lenkkeily tai hampaidenpesu ovat esimerkkejä ensimmäisistä kun taas facebookin jatkuva tarkistaminen tai viikoittainen shoppailu jälkimmäisistä. Rutiineja voi oppia jatkuvasti lisää ja vanhoista luopua joskin tämä saattaa olla haastavaa. Tutkimuksen mukaan uuden tavan oppimiseen menee keskimäärin 66 päivää.

Tämän takia rutiinien suhteen kannattaa olla aika tarkkana - mistä asioista muodostaa itselleen rutiineita. Edistävätkö nämä asiat omaa hyvinvointia ja onnellisuutta vai ovatko nämä nimenomaan juuri näiden tiellä?

Itselleni esimerkiksi aamukahvin juonti on yksi ihana rutiini - espressopapujen jauhaminen, kahvin uuttaminen ja sen nautiskelu on ihana, pieni hetki arjen hiljentymiseen. Toisaalta, happaman sumpin jatkuva ryystäminen toimistolla on kaukana tästä ihanuudesta - siitä voisin luopua helposti.

Päivän haaste Niin ihanaa kuin rutiini onkin, niin tänään on kyllä väsyttänyt aika paljon. Ilmeisesti myös rutiiniin palaaminen on raskasta.

Onko teillä kokemuksia rutiineista luopumisesta tai uusien hankkimisesta?

Kahvinjuonti on monella tapa - uhka vai mahdollisuus


4 kommenttia:

 1. Kokemuksia rutiineista luopumisesta? Hyvä kysymys tuo mieleen erään ystäväni lauseen, joka kiteyttää hyvin ajatuksen: "if you allways do what you always did - you will allways get what you allways got"

  :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - Albert Einstein (tai joku muu, riippuen lähteestä) määritteli hulluuden seuraavasti: "Doing the same thing over and over again and expecting different results."

   Jos haluaa muuttaa elämäänsä niin pitäisi siis pyrkiä muuttamaan pinttyneitä rutiineja.

   Poista
 2. Välillä pitää rikkoa rutiineita jotta voi kyseenalaistaa onko ne sellaisia mistä haluaa pitää kiinni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - ylipäänsä on hyvä olla refleksiivinen siitä, ovatko ne asiat mihin päivänsä käyttää, tavat millä reagoi ja tavat toimia sellaisia mihin haluaa sitoutua. Monestihan näitä ei tule kyseenalaistaneeksi, kun on aina toiminut samalla tavoin.

   Poista